Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress
Ulkopelit ovat loistava tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, nauttien samalla raikkaasta ulkoilmasta. Suomessa ulkopelit ovat ymmärrettävästi suosiossa erityisesti kesällä, jolloin niitä pelataan lukuisilla takapihoilla ja maassamme kovin suosituilla kesämökeillä. Tunnetuimpia ulkopelejä ovat petankki, mölkky ja kroketti, mutta niiden lisäksi markkinoilla on nykyään monia muitakin viihdyttäviä, kaiken ikäisille sopivia ulkopelejä.
Kesä on ulkopelien kulta-aikaa, mutta useimpia pelejä voi hyvin pelata muulloinkin sulan maan aikaan. Monet urheiluhallit tarjoavat myös mahdollisuuden pelitilan vuokraamiseen esimerkiksi petankin pelaamista varten. Silloin peliharrastusta voi jatkaa myös talven tullen. Pelaaminen talvisin on tärkeää erityisesti silloin, kun tähtäimessä on kilpatasolle eteneminen.
Ulkopelit tarjoavat hupia, rentouttavaa tekemistä ja mukavaa yhdessäoloa niin perheille kuin ystäväporukoillekin. Helposti mukana kuljetettavat, pieneen tilaan mahtuvat ulkopelivälineet sopivat loistavasti pitkien kesäpäivien piristykseksi. Tällä sivulla kerron omasta kokemuksestani ulkopelien aktiivisena harrastaja, joten jatka lukemista, mikäli aihepiiri kiinnostaa hieman laajemminkin.
Vaikka monet ulkopelit tunnetaan erityisesti lapsiperheiden keskuudessa, ne soveltuvat erinomaisesti myös aikuisille. Ulkopelien pelaaminen on erinomainen tapa viettää aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa, ulkoilla ja vaihtaa kuulumisia.
Samalla tulee harrastettua kevyttä liikuntaa, joka on hyväksi sydämelle, selälle ja nivelille. Joistakin ulkoilupeleistä, kuten petankista ja mölkystä on kehittynyt vuosien varrella kilpailulajeja, joiden harrastajia löytyy ympäri maailmaa. Kunnianhimoisimpien harrastajien on mahdollista edetä vaikka SM- tai MM-kisoihin saakka. Ulkopelien viehätys piilee siinä, että ne tarjoavat sekä hauskaa että hyödyllistä ajanvietettä, joka sopii kaikille.
Ulkopelit ovat yleensä fyysisesti varsin kevyitä, joten ne sopivat kaiken ikäisille ja -kuntoisille. Harrastelijahengessä ja ystäväporukassa ulkopelejä voi pelata oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Ulkopelit kohentavat kuntoa ja auttavat pitämään yllä nivelten liikkuvuutta ja kehittämään koordinaatiota ja tasapainoa. Ulkopelit ovat siis varsin terveellinen tapa viettää aikaa raittiissa ilmassa.
Yleensä pelitilanteessa syntyy myös hupaisia tilanteita, joista saa kunnon naurut. Ulkopelit ovat oiva tapa pitää yllä ystävyyssuhteita, kun porukan kesken vitsaillaan ja kilpaillaan positiivisessa hengessä. Tiimityöskentelytaidot kehittyvät ja uusia tuttavuuksia syntyy pelaamisen ohessa. Tästä syystä monet firmat käyttävät ulkopelejä luomaan yhteishenkeä erilaisten urheilupäivien yhteydessä. Ulkopelit toimivat myös perhettä ja sukua yhdistävänä lenkkinä, tarjoten yhteistä tekemistä kaikille aina taaperoista vaariin. Lapsille pelit tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden kehittää keskittymiskykyä, tarkkuutta ja tasapainoa.
Mölkky muistuttaa puisine pelivälineineen hieman petankkia. Peli on kotoisin Päijät-Hämeen maakunnasta, ja se on saanut vaikutteita perinteisestä karjalaisesta kyykkä-pelistä. Mölkky on yksinkertainen ja viihdyttävä peli, jossa menestyminen on yhdistelmä taitoa ja tuuria. Mölkky ei vaadi erityisen hyvää fyysistä kuntoa, joten se sopii kaiken ikäisille ja -kuntoisille.
Mölkyssä heitetään puisia palikoita eli mölkkyjä, joilla yritetään saada kaatumaan numeroituja puukeiloja. Heittäjä kerää pisteitä kaatuneessa keilassa olevan numeron verran. Jos keiloja kaatuu useampi, pisteet vastaavat kaatuneiden keilojen lukumäärää. Heitto suoritetaan aina alakautta, mutta muuten tyyli on vapaa. Heiton jälkeen keilat nostetaan pystyyn siinä kohdassa, johon ne ovat kaatuneet. Kolmen ohi menneen heiton jälkeen pelaaja putoaa pelistä. Peli päättyy, kun joku pelaajista saavuttaa täsmälleen 50 pistettä. Jos pisteet ylittävät lukeman, ne tipahtavat jälleen 25:een.
Mölkky on nykyään yksi Suomen suosituimpia piha- ja mökkipelejä. Viime vuosina mölkyn harrastaminen on levinnyt myös Suomen ulkopuolelle. Suurin osa valmiista mölkky-peleistä myydäänkin ulkomaille, kuten Ranskaan, jonne myydään yli puolet peleistä. Pelejä viedään myös Saksaan, Tšekkiin, Britanniaan, Puolaan ja Belgiaan. Kaukaisimmat mölkyn harrastajat löytyvät Japanista asti. Tactic Games Oy valmistaa Mölkky-peliä yksinoikeudella, vaikka mm. Briolta löytyy samankaltainen kopio hieman erilaisin säännöin.
Klassinen kuulapeli petanque eli petankki on viihdyttävä, yksinkertainen ja sosiaalinen pihapeli, joka on saanut alkunsa Etelä-Ranskassa 1900-luvun alkupuolella. Suomeen peli rantautui 1980-luvulla Suomen ja Ranskan välisten ystävyysseurojen vaikutuksesta. Petankki on edelleen yksi Suomen suosituimmista ulkopeleistä. Täältä voit lukea lisää petankin alkuperästä ja levinneisyydestä.
Petankissa pelikentälle heitetään ensin pieni puinen maalipallo, ”snadi”, ja sen jälkeen joukkueet yrittävät osua metallisilla petankkikuulilla mahdollisimman lähelle maalipalloa. Kuulien etäisyys maalipallosta mitataan mittanauhalla. Sora- tai hiekkakenttä toimii parhaiten metallikuulien alustana. Petankki sopii hyvin kaikenikäisille ja -kuntoisille pelaajille, joten se on oivallinen tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kesken. Petankki on todella koukuttava, joten sitä tulee helposti pelattua useampikin tunti.
Hole-peli on perinteinen ulkopeli, jonka juuret ovat Yhdysvaltojen Keskilännessä. Peli kulkee myös nimellä cornhole ja bean bag toss. Pelissä heitellään hernepussia muistuttavia pienehköjä pussukoita kohollaan olevalle kaltevalle pelilevylle. Tarkoituksena on saada hernepussi putoamaan pelilevyssä olevaan reikään. Suurin osa heitoista menee pelilevyn ohi, joten pelilevyn reikään osuneesta hernepussista saa kolme pistettä ja pelilevylle jääneestä hernepussista saa yhden pisteen. Ensimmäisenä 21 pistettä kerännyt joukkue voittaa.
Pihapelien klassikko on kroketti, jonka historia ulottuu vuosisatojen taakse. Kroketti on vielä nykyäänkin yksi suosituimmista ulkopeleistä, jota voi pelata niin harrastelija- kuin kilpatasolla. Sujuvaan krokettipeliin tarvitaan mieluusti vähintään neljä osanottajaa. Krokettipelissä pelaajat lyövät nuijan mallisilla mailoilla pallojaan läpi porttien, jotka on upotettu maahan. Pelin tarkoituksena on päästä radalla olevista porteista lävitse oikeassa järjestyksessä ja osua lopuksi lopetuskeppiin. Krokettimailat, -portit ja -pallot ovat varsin yleinen varuste monella suomalaisella kesämökillä.
Tunnetusta ja perinteikkäästä Alias-sananselityspelistä on olemassa myös kesäinen ja viihdyttävä pihapeliversio. Vauhdikkaassa Alias-pihapelissä heitetään puisia kirjainnoppia, joista tulee muodostaa mahdollisimman nopeasti sanoja. Kilpatoverit ovat samalla asialla samaan aikaan, joten nopeus on valttia kuten Alias-pelin perinteisessä sananselitysversiossakin.
Perinteisessä Yatzy-noppapelissä on tarkoitus kerätä mahdollisimman paljon pisteitä noppaa heittämällä. Klassisesta Yatzy-pöytäpelistä on olemassa myös hauska XL Yatzy-pihapeliversio, jossa ovat käytössä jättikokoiset nopat. Jättikokoisia noppia heittämällä yritetään saada erilaisia noppayhdistelmiä, kuten perinteisessä pöytäversiossakin. Korkeimmat pisteet saavuttanut pelaaja voittaa.
© 2020 Droppi Petanque All Rights Reserved.