Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress
Petankki on yksi maailman suosituimpia kuulapelejä ja Suomen pelatuimpia ulkopelejä. Se on ollut olemassa nykyisessä muodossaan vuodesta 1910 lähtien. Petankin nykyversio kehittyi Etelä-Ranskassa 1900-luvun alkupuolella toisen kuulapelin muunnoksena. Etelä-Ranskassa oli tuolloin tyypillistä pelata paikallista kuulapeliä, joka tunnettiin jeu provençal -nimellä.
Jeu provençal -pelissä kuulaa heitettiin ottamalla ensin vauhtia juoksuaskelilla tai kurottamalla pitkiä sivuaskelia. Peli oli fyysisesti vaativa, sillä kuulaa heitettiin erilaisin vauhdikkain juoksuaskelin ja akrobaattisin sivuharppauksin. Merkkejä petankin kaltaisista kuulapeleistä on löydetty kuitenkin jo muinaisesta Egyptistä ja jopa sitä ennenkin Etelä-Turkin Catal Hüyükin alueelta. Kuulapelien arvioidaan levinneen Välimeren alueelle roomalaisten sotureiden mukana. Kuulapeleistä peleistä petankki on yksi uusimpia.
Elettiin 1910-lukua eteläranskalaisessa La Ciotat’n pikkukaupungissa. Reumatismista kärsivä kuulapelien innokas veteraaniharrastaja, Jules ”le Noir” Hugues, ei halunnut luopua rakkaasta harrastuksestaan ja siihen kuuluvasta mukavasta yhdessäolosta ystäviensä kanssa. Kuten sanottua, paikallinen Jeu provençal -kuulapeli on melkoisen vauhdikas ja fyysisesti haastava juoksuaskelineen ja pitkine sivuharppauksineen, joten sen pelaaminen alkoi osoittautua lähes mahdottomaksi.
Näin ollen Hugues keksi kuulapelille uudet säännöt, joita pystyi noudattamaan reumatismista huolimatta. Helpotetussa versiossa kuula piti heittää jalat yhdessä eli provencen kielellä “ped tancats”. Siitä muodostui nykyään maailmanlaajuinen termi petanque eli petankki.
Jeu provençal -kuulapeli on edelleen suosittu Ranskassa, jossa sitä pelataan aktiivisesti myös kilpailumielessä. Jeu provençalia pelataan myös jonkin verran Pohjois-Italiassa. Se on kuitenkin menettänyt paljon harrastajia tyttärelleen petankille, joka levisi menestyksekkäästi maailmalle helppoutensa ja keveytensä vuoksi. Tästä huolimatta pelit elävät rauhaisaa rinnakkaiseloa, ja onpa niillä jopa yhteisiä liittoja, kuten Fédération Française de Pétanque et Jeu Provençalin (FFPJP).
Petankkipelissä tiivistyy eteläranskalainen elämästä nauttiva asenne, kun vietetään leppoisaa ulkoiluhetkeä ystävien ja perheen kesken. Petankissa nimittäin yhdistyy iloinen yhdessäolo ja leikkimielinen kilpailu. Petankkia pelatessa ranskalaiset maistelevat usein punaviiniä ja virvokkeita maistellaan varmasti pelaamisen lomassa monella suomalaisellakin kesämökillä, vaikka etenkin virallisissa kilpailuissa promillerajoista ollaankin tarkkoja. Provencen alueella petankkia pelataan sään salliessa edelleen päivittäin, ja harrastus on levinnyt menestyksekkäästi eri puolille maailmaa.
Tämä Jeu provençal -kuulapelistä kehitetty kevyempi ja helpompi versio – petankki – lähti leviämään Provencen seudulta ensin eri puolille Ranskaa, ja sieltä se on levinnyt menestyksekkäästi ympäri maailmaa. Petankki on yksinkertaisten sääntöjen, fyysisen keveyden ja vähäisten vaadittavien pelimateriaalien takia varsin helposti lähestyttävä laji. Pelata voi lähes missä ja kuka vain, eivätkä pelivälineet ole kalliita tai vie paljon tilaa. Petankki soveltuu niin kilpailuhenkisille pelaajille kuin leppoista ajanviettoa arvostaville harrastajillekin.
Nykyään petankki on yksi laajimmin maailmalle levinneistä kuulapeleistä. Sillä on huomattava määrä harrastajia alkuperämaa Ranskan lisäksi muun muassa Englannissa, Espanjassa ja Italiassa. Ranskan siirtomaahistoriasta johtuen harrastajia löytyy myös esimerkiksi niinkin kaukaa kuin Kaakkois-Aasian Laosista ja Vietnamista.
Petankki esiteltiin ensi kertaa suomalaisille 1980-luvun alkupuolella Suomi-Ranska -ystävyysseurojen vaikutuksen myötä. Suomessa asuvat ranskalaiset ja Ranskassa asuneet suomalaiset tekivät lajia tutuksi eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Laji oli helposti lähestyttävä ja se otettiin avoimin mielin vastaan. Petankki sopi erinomaisesti myös ajanvietoksi suomalaisille kesämökeille, joissa petankkikuulat ovat vielä nykyäänkin useimmiten vakiovarusteina.
Kesämökkeily oli varmasti yksi osasyy siihen, että petankista tuli osa suomalaista ulkopelien kirjoa. Kesäisin Suomessa pelataan monia muitakin ulkopelejä, joten petankki sopi hyvin suomalaiseen ajanviettokulttuuriin. Petankkipeleihin on Suomessakin perinteisesti yhdistetty punaviinin nautiskelu periranskalaiseen tapaan. Harrastelijapiireissä asian suhteen saatetaan olla rennompia, mutta suomalaisissa petankkikilpailuissa on käytössä puolen promillen raja, jonka rikkojat suljetaan pois kilpailusta.
Petankin viehätys kevyenä liikuntana, mukavana yhdessäolona ja hauskana kilpailuna oivallettiin ja paikallisia petankkiseuroja alettiin perustaa eri puolille Suomea. Paikalliset seurat alkoivat järjestää viikoittaisia harrastusiltoja ja ajoittaisia kilpailuja. Jotkut seuroista vuokrasivat ympärivuotisia harjoitustiloja innokkaimmille petankin harrastajille. Lajin keskusliitto Suomen Petanque -liitto eli SPL perustettiin vuonna 1982. Suomen Petanque -liiton jäsenyyttä voivat hakea suomalaiset rekisteröidyt urheiluseurat, joiden lajivalikoimasta petankki löytyy. Täältä voit lukea lisää petankista harrastuksena.
1980-luvun alussa Suomeen rantautunut petankki kasvatti suosiotaan tasaisesti. Petankki eli kulta-aikaansa Suomessa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Petankin huippuvuosina 1980- ja 1990-lukujen taitteessa alan SM-kisoissa oli noin 600 osallistujaa. Tänä päivänä kisoihin osallistujien määrä on vähentynyt noin puoleen. Säännöllisten harrastajien lisäksi petankki on suosittu esimerkiksi kesämökkeilijöiden, perheiden ja ystäväporukoiden ajoittaisena ajanvietteenä. Petankki sopii mainiosti myös työpaikkojen ulkoilu- ja aktiivisuuspäiville luomaan yhteishenkeä ja rikkomaan jäätä.
Suomessa petankki on nykyään yksi tunnetuimpia ulkopelejä. Paikalliset petankkiseurat eri puolilla Suomea ovat pitäneet lajin harrastusta yllä ympäri vuoden jo vuosikymmenien ajan.
Seurat ovat opettaneet tärkeitä tekniikoita uusille harrastajille ja valmentaneet kilpatason pelaajia. Monille petankki-pelin harrastaminen on ollut luonteva keino uusien ystävien ja tuttavien löytämiseen. Lajissa ei siis ole pelkästään kyse ajan viettämisestä, vaan pelin parissa voi kehittyä ja oppia monipuolisesti uusia taitoja. Kaikki tietysti riippuu siitä, kuinka syvällisesti itse harrastukselle antautuu. Kerron omasta kokemuksestani pelin parissa täällä.
Petankissa on mahdollista myös kilpailla niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Suomenmestaruuskisat ovat kansallisesti korkein kilpailumahdollisuus. Niiden lisäksi Suomessa järjestetään myös pienimuotoisempia kilpailuja muun muassa eri seurojen ja paikkakuntien välillä. Suomen Petanque-liiton sivuilta voi käydä katsomassa ajankohtaisen kilpailukalenterin.
Kilpailuja järjestetään ympäri vuoden, yleensä joka kuukausi, vaikka SM-kisat järjestetään vain kerran vuodessa, yleensä kesäisin. Myös naapurimaiden kuten Ruotsin ja Viron välillä on järjestetty ystävyys- ja maaotteluita. Kansainvälisellä tasolla kilpaillaan sekä EM- että MM-mittelöissä. Kuten kaikille huippu-urheilijoille, myös kilpatasolle halajavalle petankin pelaajalle olennaista on ympärivuotinen harjoittelu, ammattitaitoinen valmennus ja terveelliset elämäntavat.
© 2020 Droppi Petanque All Rights Reserved.