Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress
Petankki on viihdyttävä kuulapeli, jonka parissa pääsee nauttimaan kevyestä liikunnasta, kannustavasta kilpailuhengestä ja raittiista ilmasta. Pelissä kiteytyy eteläranskalainen elämästä nauttimisen asenne, joka ei ole pahitteeksi kenellekään. Petankin nykyversio kehittyi Etelä-Ranskassa 1900-luvun alkupuolella toisen kuulapelin muunnoksena ja levisi sieltä menestyksekkäästi maailmalle. Petankki on yksi maailman suosituimmista kuulapeleistä. Voit lukea lajin alkuperästä ja matkasta Suomeen lisää täältä.
Petankki sopii kaiken ikäsille ja -kuntoisille, joten se on erinomainen ajanvietepeli sekä perheille että ystäville. Pentankki luo yhteishenkeä, mistä syystä sitä käytetään myös työpaikkojen urheilupäivissä. Petankin parissa oppii uutta, tapaa uusia ihmisiä ja aika kuluu leppoisassa ja mukavassa tunnelmassa kuin siivillä boost casino games.
Lajin harrastaminen vaatii vain jonkun verran avaraa tilaa kuulille ja maalipallolle, joten petankkia voi pelata niin kesämökillä perheen ja ystävien parissa kuin kaupungissa muiden lajin harrastajien kanssa. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja helpot oppia, joten aloittelija pääsee jyvälle nopeasti. Myös lapset oppivat pelaamaan petankkia vaivatta. Lisäksi pelivälineet ovat edulliset eivätkä vie paljon tilaa, joten petankki on siinäkin mielessä hyvin helposti lähestyttävä laji. Useimmiten peliharrastuksen voi myös aloittaa pelivälineitä hankkimatta, kun pelaa aiemmin harrastaneiden seurassa.
Petankki sopii helppojen sääntöjensä, fyysisen keveytensä ja yksinkertaisuutensa vuoksi kaikenikäisille ja -kuntoisille, eikä siinä ole varsinaista ylä- tai alaikärajaa. Tästä syystä petankki yhdistää ihmisiä ikärajoista välittämättä, ja sopii erinomaisesti perheiden ajanvietoksi aina taaperoista vaariin. Monissa kaupungeissa petankki on erityisesti senioriharrastajien suosiossa.
Tämä johtuu siitä, että laji ei ole fyysisesti raskas, mutta sen parissa kuitenkin saa mukavasti niveliä vetreyttävää ja sydämelle terveellistä liikettä. Lisäksi laji on hyvin sosiaalinen ja viikoittainen harrastus rytmittää mukavasti kaiken ikäisten harrastajien arkea. Kerron omasta petankkiharrastuksestani tässä osiossa.
Suomessa petankkia harrastetaan pääosin kesäaikana mökeillä ja takapihoilla aina sään salliessa. Kesäisin Suomessa vietetään aikaa myös muiden ulkopelien parissa. Innokkaimmat petankin harrastajat pelaavat lähes ympäri vuoden sulan maan aikana tai tarkoitukseen vuokratuissa sisäurheiluhalleissa. Ympärivuotinen pelaaminen on tärkeää erityisesti kilpatasolle pyrkiessä.
Kesäaikaan harrastajaryhmien tapaamisista ilmoitetaan esimerkiksi paikallisten puistojen tai urheilukenttien ilmoitustauluilla tai nettisivuilla. Jos petankkiharrastajia näkee vaikkapa puistossa, heiltä voi rohkeasti kysyä lisää lajista. Todennäköisesti uudet harrastajat toivotetaan saman tien tervetulleiksi kokeilemaan.
Petankin harrastaminen on yleensä maksutonta, mutta kilpailuissa saattaa olla nimellinen maksu. Ainoastaan huippu-urheilun tasolle mentäessä varuste- ja kilpailukustannukset nousevat. Laji on siitä ainutlaatuinen, että harrastelijatasolla eritasoiset ja eri-ikäiset pelaajat voivat helposti pelata yhdessä ilman, että peli käy turhauttavaksi kenellekään.
Petankin harrastusvälineiden hankinta on helppoa ja suhteellisen edullista. Petankissa tarvittavat välineet ovat petankkikuulat, maalipallo, mitta ja rätti tai pyyhe kuulien puhdistamiseen. Jos lähialueelta löytyy muitakin petankin harrastajia, ei omia harrastusvälineitä välttämättä tarvitse edes hankkia, vaan lajiin tutustuessa voi käyttää harrastajaryhmän varusteita.
Petankkiharrastusta varten ei tarvitse varsinaisia urheiluvaatteita. Peliä varten riittävät rennot vaatteet, joissa on mukava liikkua. Petankki ei siis ole missään nimessä välineurheilua, vaan pelitarvikkeet ovat harrastelijatasolla huokeita ja kestäviä. Ne eivät myöskään vie paljon tilaa.
Aloittelijalle sopiva petankkikuulasetti maksaa marketissa tai huoltoasemalla muutaman kympin verran, ja kohtuullisessa käytössä se voi kestää jopa eliniän. Petankkia kilpailutasolla tai muuten vakavissaan pelaava voi investoida urheilukaupasta löytyvään hinnakkaampaan petankkikuulasettiin.
Maalipallo eli pelaajien keskuudessa ”snadi” on pieni puinen pallo, joka heitetään keskimäärin noin 6-10 metrin päähän. Metallikuulilla yritetään joukkuevoimin osua mahdollisimman lähelle maalipalloa. Mittanauhalla mitataan kuulien etäisyys maalipallosta, ja tarkoitukseen soveltuu esimerkiksi parimetrinen rullamitta. Kuulien puhdistamiseen pölystä ja liasta käytön jälkeen voi käyttää mitä tahansa rättiä tai pyyhettä.
Petankkia on mahdollista pelata erilasisin pelimuodoin mm. osallistujamäärästä riippuen. Singeli-muodossa on kaksi pelaajaa, jotka pelaavat toisiaan vastaan. Molemmilla on kolme kuulaa. Duppeli-muodossa kahden hengen joukkue pelaa toista kahden hengen joukkuetta vastaan. Myös tässä versiossa kaikilla pelaajilla on kolme kuulaa. Trippeli-muodossa kolmen hengen joukkue pelaa toista kolmen hengen joukkuetta vastaan niin, että jokaisella pelaajalla on kaksi kuulaa. Trippelillä on jonkin verran muita pelimuotoja keskeisempi asema, sillä kaikki MM-kisat käydään nykyään trippeleinä.
Kilpailuhenkisemmillekin löytyy haastetta, sillä petankkia voi pelata myös huippu-urheilun tasolla SM- ja MM-kilpailuissa. Kilpailla voi myös eri tasoilla aina junioreista senioreihin. MM-kilpailuissa petankkia pelataan aina trippelinä, jossa kolmen hengen joukkue pelaa toista kolmen hengen joukkuetta vastaan. Jokaisella pelaajalla on kaksi kuulaa.
Petankkikilpailut ovat jo urheilullisempi versio lajista ja vaativat hyvää peruskuntoa, sillä kilpailun parissa saattaa kulua hyvinkin koko päivä. Kilpailuja järjestetään esimerkiksi jäsenten ja alueellisten seurojen välillä. Myös ruotsalaisten ja virolaisten harrastajien kanssa on pelattu ystävyysotteluja.
Kilpatasolla varusteisiin kuluu enemmän rahaa, sillä petankkikuulasettejä saattaa kulua useita vuodessa, vaikka käyttäisikin laadukkaita, urheiluliikkeestä hankittuja välineitä. Metallikuulat harvemmin menevät suoranaisesti rikki, mutta kilpatasolla kuulan painon ja rekisterinumeron täytyy olla luettavissa kuulan pinnasta. Muutenkin kuulien materiaalin ja laadun kanssa ollaan tarkempia. Aktiiviharrastajalla merkinnät saattavat kovassa käytössä kulua näkymättömiin kuulan kyljestä.
Petankkia pelatessa ei yleensä tule hiki, mutta pelin parissa saa paljon lihaksia ja niveliä vetreyttävää liikettä ja sydämelle terveellistä kevyttä rasitusta. Tästä syystä laji on erityisen suosittu Suomessa seniorien keskuudessa. Petankki parantaa liikehallintaa, koordinaatiota ja tasapainoa, mistä syystä se sopii erinomaisesti myös oppimisikäisille lapsille.
Reaktiokyky kasvaa harrastuksen parissa. Laji voi keveytensä vuoksi sopia lääkärin suostumuksella esimerkiksi kuntoutumisvaiheessa oleville potilaalle tämän yksilöllisestä tilanteesta riippuen. Monille petankki on myös tärkeä sosiaalinen harrastus. Petankkipelin parissa kokoonnutaan yhteen perheen, ystävien ja tuttavien kanssa, vitsailemaan, liikkumaan ja kilpailemaan hyvässä hengessä.
© 2020 Droppi Petanque All Rights Reserved.